Karmel orzechowy:
25 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych
2 łyżki masła
5 łyżek miodu
Masa z kaszy manny:
1 l mleka
0,5 szkl cukru
10 łyżek kaszy manny
Margaryna
Olejek migdałowy
Powidła śliwkowe lub kwaśny dżem
Przygotowanie
1.
Ciasto miodowe: Stopić margarynę z miodem. Mąkę wymieszać z sodą. Jajka utrzeć z cukrami. Wszystko razem wymieszać i podzielić na 3 części. Piec osobno ok. 15 minut w 180 stopniach do złotego koloru. Na jeden placek nałożyć karmel orzechowy.
2.
Karmel orzechowy: Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami, jeszcze ciepłą masę przełożyć na jeden surowy placek.
3.
Masa z kaszy manny: Do zimnego mleka wsypać kaszę i cukier gotować cały czas mieszając do zgęstnienia. Dodać olejek. Zimną masę połączyć z utartą na puch margaryną.
4.
Przełożenie placka: Placek kruchy – masa – powidła – placek kruchy – masa – placek kruchy z karmelem orzechowym
Blaszka wymiary 40/25 cm
Przepis pochodzi z internetu
Dodaj komentarz